Az általunk támogatott intézmények

A HEIM PÁL Gyermekkórház Alapítványa

 

A Heim Pál Kórházban működő részleg 75 éve kiemelkedő szerepet játszik a budapesti Gyermekellátásában.

Belgyógyászati osztályunkon 12 ággyal Onko-Haematologiai részleg is működik. Részlegünk a Magyar Gyermek onkológiai Hálózat megalakulása, 1971 óta, aktívan részt vesz 0-18 éves korig a rosszindulatú daganatos és leukémiás betegek gyógyításában. Speciális feladatunk a májdaganatok hazai koordinálása és kapcsolattartás a Nemzetközi Gyermek onkológiai Társaság máj tumor albizottságával. Kórházunk sebészeti és intenzív háttérrel is rendelkezik, mely elengedhetetlen a betegek komplex ellátásában.

Az onkológiai részlegen a betegek általában 2-3 ágyas külön fürdőszobával ellátott kórtermekben nyernek elhelyezést. Egy szülő a nap 24 órájában beteg gyermeke mellett maradhat. A 12 ágyból 4 szubintenzív ágy, mely lehetővé teszi a súlyosabb állapotú betegek megszokott környezetben, elkülönítve történő ellátását.

A részleg feladata a vérképzőrendszeri betegségekben, valamint rosszindulatú daganatos betegségekben szenvedő gyermekek kivizsgálása, kezelése, gondozása.

Munkánkat mentálhigiénés munkacsoport segíti. Három munkatárs foglalkozik a beteg gyermekek és családjaik mentálhigiénés ellátásával, egyikük Dr. Horváth Lászlóné Szandtner Györgyi szociális munkás. Az osztályunkon fekvők családjának nyújt segítséget ahhoz, hogy a szociális háló juttatásaihoz (pl. segélyek, támogatások) hozzáférjenek az arra rászorulók. Ezt kiegészítve, szükség szerint alapítványi segítséget is tud biztosítani, a Játszóház – Foglalkoztató Alapítvány támogatásával. Csoportos és egyéni foglalkozásokat szervez a bent fekvő gyerekeknek, melyek a kezelések során kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak. Az orvosokkal együttműködve a gyerekek és családjaik pszichés támogatásáért felelős. A betegséggel együtt járó lelki megterhelések igény szerinti, és személyre szabott megbeszélését és feldolgozását segíti mind a gyermekek, mind családtagjaik számára.

Kórházunkban ápolt onkológiai betegek ellátására jött létre az alapítvány. Tárgyi vagy anyagi felajánlásaik igen nagy segítséget jelentenének kis betegeink ellátásában.

 

Alapítványunk neve: Játszóház – Foglalkoztató Alapítvány
Adószámunk: 18018624-1-43
Számlaszámunk: 10200830-32316256

 

Ezúton köszönjük a Kék Madár Szárnyai Kh. Alapítványnak folyamatos, munkánkat megkönnyítő, támogatásukat, segítségüket!

Dr. Horváth Lászlóné Szandtner Györgyi

 

A Szent László Kórház

 

A Szent László Kórház Csontvelő-transzplantációs Osztályán 1992 óta mintegy 400 őssejt-átültetés történt gyermekbetegeknél. Az osztályra az egész országból érkeznek betegek, akik hosszú (átlagosan 3-4) hónapokat töltenek el kórházunkban, otthonuktól távol. Korábban a gyermekek tartós bennfekvése alatt az ápolásban aktívan részvevő anyukák számára csak fekvőbeteg osztályokon, aktív ágyakon tudtunk szállást biztosítani. Ez állandó problémát okozott, a potenciális fertőzésveszélyek, valamint az ágyhiány miatt.

A csontvelő-transzplantáción átesett, de még gyakori orvosi ellenőrzést, nyomon követést igénylő vidéki gyermekek és családjuk elhelyezésére a Démétér Alapítvány 2006-ban óriási társadalmi összefogással, a kórház vezetése által felajánlott, használaton kívüli 5. pavilont 100 milliós költséggel átalakította. Az épület külső felújításán túl, két szinten 6 apartmant alakítottak ki, közös helyiségekkel, konyhával, játszó szobával, mosókonyhával. 1 szoba mozgássérült lakó igényei szerint, 2 mini-konyhával, csecsemőkorú gyermek ellátásához szükséges követelmények szerint került kialakításra.

Mindezzel az átültetésre való várakozási idő is rövidült, hiszen a mindennapos orvosi ellátást nem igénylő betegeknek nem kell az aktív transzplantációs ágyakon feküdniük. A gyermekek lelki gyógyulása is felgyorsult, mert állapotuk javulásával nem kell az osztály falain belül maradniuk.

A Démétér Házat az alapítvány egy komplex gondozási és utógondozási program részeként működteti. E program hiánypótló kezdeményezés, amelynek az a célja, hogy a csontvelő-átültetésen átesett krónikus beteg gyermekek gyógyulási esélyei javuljanak, valamint az utókezelések lelki-fizikai elviselése mind a betegek, mind a család számára könnyebb lehessen.

Elkészítettük a személyre szóló tájékoztató anyagot (szülőknek, gyerekeknek és külön az egész kicsiknek is) az alapbetegségről, a beavatkozás elvi és gyakorlati jellemzőiről, a transzplantáció menetéről, szövődményeiről, eredményeiről, a beavatkozás után a biztonságos életmódhoz szükséges rendszabályokról, a transzplantációt követő ellenőrzésekről. A lehetséges szociális támogatásokról is tájékoztatjuk a szülőket és ha szükséges segítünk az igénylés lebonyolításában. A tájékoztató anyagot az első találkozás alkalmával átadjuk a szülőknek, hogy megfogalmazhassák a felmerülő kérdéseket.

Élmény- és művészetterápiás programot szervezünk kisbetegeinknek. Amíg a gyermek tevékeny, játszik, fest, tanul, skype-ol az osztálytársaival, zenél vagy mesét hallgat: gyorsabban repül az idő, terelődik a figyelme a fájdalomról, az aggodalmairól.

Fontos küldetésünknek tartjuk, hogy azok a családok, akik osztályunkra kerülnek, érezzék, tudják, hogy nincsenek magukra hagyva, van kihez forduljanak, ha úgy érzik, hogy összecsap a fejük fölött a hullám. Valljuk, hogy gyógyulni nem csak fizikailag, hanem lelkileg és szociálisan is kell.

Már hagyomány, hogy minden évben Télapó ünnepséget szervezünk a csontvelő-transzplantáción átesett gyermekeknek.

Most azonban az Alapítványnak is segítségre van szüksége. Az utóbbi években ugyanis nagymértékben lecsökkent a szervezet számára felajánlott támogatások összege. A probléma olyan jelentős, hogy a Démétér Ház fenntartása érdekében a működési költség megtérítésére kellett kérniük a szülőket. „Döntésünket végső elkeseredésünkben, más lehetőség hiányában hoztuk meg, hiszen a Démétér Ház bezárása nem jöhet szóba, de a számlákat fizetnünk kell. Tudjuk, hogy a betegség miatt a legtöbb család komoly anyagi nehézségekkel néz szembe, és életük borzasztóan nehéz, amit ez a plusz kiadás még inkább súlyosbít. Bízunk benne, hogy ez nem marad így és mások önzetlen segítségével a Démétér Ház ismét térítésmentes lehet.” Veszélybe került a programunk folytatása, ami nagy visszalépés lenne az eddig nyújtott segítséghez képest. Ebben a helyzetben a legkisebb adomány, anyagi vagy tárgyi felajánlás is segít!

 

Alapítványunk neve: Démétér Alapítvány
Adószámunk: 18256110-1-43
Számlaszámunk: Budapest Bank 10102086-56951900-01000002

 

Ezúton is köszönjük a Kék Madár Szárnyai KH. Alapítványnak folyamatos támogatásukat!

Sedlák Gabriella programkoordinátor

 

Kedves Kék Madár Szárnyai Kh. Alapítvány!

Nagyon köszönjük, hogy adományukkal évek óta támogatják kisbetegeink gyógyulását.

Kiváló orvos és nővérgárdánk gondoskodik kisbetegeink gyógyulásáról, alapítványunk pedig arról, hogy a gyermek betegsége alatt is gyermek lehessen, szerető családjával körülvéve játszhasson, tanulhasson, tarthassa a kapcsolatot az osztálytársakkal, barátokkal. Küldetésünk, hogy pszichésen és szociálisan is biztonságot teremtsünk számukra. Ebben a munkánkban segítenek Önök adományukkal.

Kívánunk Önöknek és Családjuknak sikereket, és jó egészséget!

 

Tisztelettel és köszönettel:

Dr. Kriván Gergely, az Alapítvány elnöke

Sedlák Gabriella, Alapítványi programkoordinátor