Szent László Kórház DÉMÉTÉR Alapítványa

A Szent László Kórház Csontvelő-transzplantációs Osztályán 1992 óta mintegy 400 őssejt-átültetés történt gyermekbetegeknél. Az osztályra az egész országból érkeznek betegek, akik hosszú (átlagosan 3-4) hónapokat töltenek el kórházunkban, otthonuktól távol. Korábban a gyermekek tartós bennfekvése alatt az ápolásban aktívan részvevő anyukák számára csak fekvőbeteg osztályokon, aktív ágyakon tudtunk szállást biztosítani. Ez állandó problémát okozott, a potenciális fertőzésveszélyek, valamint az ágyhiány miatt.

A csontvelő-transzplantáción átesett, de még gyakori orvosi ellenőrzést, nyomon követést igénylő vidéki gyermekek és családjuk elhelyezésére a Démétér Alapítvány 2006-ban óriási társadalmi összefogással, a kórház vezetése által felajánlott, használaton kívüli 5. pavilont 100 milliós költséggel átalakította. Az épület külső felújításán túl, két szinten 6 apartmant alakítottak ki, közös helyiségekkel, konyhával, játszó szobával, mosókonyhával. 1 szoba mozgássérült lakó igényei szerint, 2 mini-konyhával, csecsemőkorú gyermek ellátásához szükséges követelmények szerint került kialakításra.

Mindezzel az átültetésre való várakozási idő is rövidült, hiszen a mindennapos orvosi ellátást nem igénylő betegeknek nem kell az aktív transzplantációs ágyakon feküdniük. A gyermekek lelki gyógyulása is felgyorsult, mert állapotuk javulásával nem kell az osztály falain belül maradniuk.

A Démétér Házat az alapítvány egy komplex gondozási és utógondozási program részeként működteti. E program hiánypótló kezdeményezés, amelynek az a célja, hogy a csontvelő-átültetésen átesett krónikus beteg gyermekek gyógyulási esélyei javuljanak, valamint az utókezelések lelki-fizikai elviselése mind a betegek, mind a család számára könnyebb lehessen.

Elkészítettük a személyre szóló tájékoztató anyagot (szülőknek, gyerekeknek és külön az egész kicsiknek is) az alapbetegségről, a beavatkozás elvi és gyakorlati jellemzőiről, a transzplantáció menetéről, szövődményeiről, eredményeiről, a beavatkozás után a biztonságos életmódhoz szükséges rendszabályokról, a transzplantációt követő ellenőrzésekről. A lehetséges szociális támogatásokról is tájékoztatjuk a szülőket és ha szükséges segítünk az igénylés lebonyolításában. A tájékoztató anyagot az első találkozás alkalmával átadjuk a szülőknek, hogy megfogalmazhassák a felmerülő kérdéseket.

Élmény- és művészetterápiás programot szervezünk kisbetegeinknek. Amíg a gyermek tevékeny, játszik, fest, tanul, skype-ol az osztálytársaival, zenél vagy mesét hallgat: gyorsabban repül az idő, terelődik a figyelme a fájdalomról, az aggodalmairól.

Fontos küldetésünknek tartjuk, hogy azok a családok, akik osztályunkra kerülnek, érezzék, tudják, hogy nincsenek magukra hagyva, van kihez forduljanak, ha úgy érzik, hogy összecsap a fejük fölött a hullám. Valljuk, hogy gyógyulni nem csak fizikailag, hanem lelkileg és szociálisan is kell.

Már hagyomány, hogy minden évben Télapó ünnepséget szervezünk a csontvelő-transzplantáción átesett gyermekeknek.

Most azonban az Alapítványnak is segítségre van szüksége. Az utóbbi években ugyanis nagymértékben lecsökkent a szervezet számára felajánlott támogatások összege. A probléma olyan jelentős, hogy a Démétér Ház fenntartása érdekében a működési költség megtérítésére kellett kérniük a szülőket. „Döntésünket végső elkeseredésünkben, más lehetőség hiányában hoztuk meg, hiszen a Démétér Ház bezárása nem jöhet szóba, de a számlákat fizetnünk kell. Tudjuk, hogy a betegség miatt a legtöbb család komoly anyagi nehézségekkel néz szembe, és életük borzasztóan nehéz, amit ez a plusz kiadás még inkább súlyosbít. Bízunk benne, hogy ez nem marad így és mások önzetlen segítségével a Démétér Ház ismét térítésmentes lehet.” Veszélybe került a programunk folytatása, ami nagy visszalépés lenne az eddig nyújtott segítséghez képest. Ebben a helyzetben a legkisebb adomány, anyagi vagy tárgyi felajánlás is segít!

Alapítványunk neve: Démétér Alapítvány
Adószámunk: 18256110-1-43
Számlaszámunk: Budapest Bank 10102086-56951900-01000002

Ezúton is köszönjük a Kék Madár Szárnyai KH. Alapítványnak folyamatos támogatásukat!

Sedlák Gabriella programkoordinátor

Kedves Kék Madár Szárnyai Kh. Alapítvány!

Nagyon köszönjük, hogy adományukkal évek óta támogatják kisbetegeink gyógyulását.

Kiváló orvos és nővérgárdánk gondoskodik kisbetegeink gyógyulásáról, alapítványunk pedig arról, hogy a gyermek betegsége alatt is gyermek lehessen, szerető családjával körülvéve játszhasson, tanulhasson, tarthassa a kapcsolatot az osztálytársakkal, barátokkal. Küldetésünk, hogy pszichésen és szociálisan is biztonságot teremtsünk számukra. Ebben a munkánkban segítenek Önök adományukkal.

Kívánunk Önöknek és Családjuknak sikereket, és jó egészséget!

Tisztelettel és köszönettel:

Dr. Kriván Gergely, az Alapítvány elnöke

Sedlák Gabriella, Alapítványi programkoordinátor